Mostanában elkezdett keringeni a köztudatban egy tudományosan hiteles videó a ma ismert univerzumról. Rövid film, aki még nem látta nézze meg, ide teszem.
Már régóta szerettem volna valamit írni erről a témakörről, de kicsit nehezen megfogalmazható úgy, hogy más is azt értse a gondolataim alatt, amit én gondolok. De megpróbáljuk, szóval 2011 új év, új távlatok, belecsapunk a lecsóba! :) Előre is elnézést, hogy ilyen nehéz, de mindenképpen izgalmas témakörrel kezdünk.
Ez lesz a GONDOLKODJUNK EGYÜTT rovatunk első része!
 
Első lépésként nézzétek meg a videót!
 
 
Ha megnéztük ezt a videót és megdöbbentünk, akkor érdemes tovább olvasni.
 
Miért döbbenünk meg? Nyilván tudtuk már ezeket a tényeket, Föld, Naprendszer, galaxisok stb, de látni az mégis olyan más. Tudomásul venni a tényt, hogy egy incifinci, miniatűr bolygón élünk, egy irdatlan nagy univerzumban. Jelentéktelennek tűnünk? Igen. Valóban jelentéktelenek vagyunk? És itt jön a lényeg! El kell döntenünk, mit gondolunk. Két lehetőségünk van: azt mondjuk, hogy jelentéktelenek vagyunk, és Isten mint olyan lény, aki szeret minket, valószínűleg nem is létezik, mert miért törődne egy miniatűr porszem bolygóval. Vagy úgy döntünk, hogy a miniatűr porszem méretünk ellenére sem vagyunk jelentéktelenek, sőt valami fontos eddig elkerülte a figyelmünket, mert valami plusz kell, hogy legyen bennünk, ha Isten annyira nagyon törődik velünk, amennyire teszi. Maradjunk ennél az utóbbi lehetőségnél, részben a blogunk jellege miatt, nagyobb részben pedig azért, mert én így gondolom :)
 
Sem a kozmológia mélységeibe, sem hatalmas bölcselkedésbe nem akarok belemenni, mert nem vagyok egy 99 éves guru, aki tudja a tuti válaszokat. Én csak azt szeretném, hogy gondolkodjunk együtt, csodálkozzunk rá együtt a dolgokra, és a gondolat végén legyen az életünk teljesebb, boldogabb.
 
Egyébként még azt a korábbi kérdésünket sem próbálta megválaszolni senki, hogy mit gondoltok mi az élet értelme?! Nyilván sok „nagy” filozófus agyveleje belelágyult ebbe a kérdésbe. Hát még manapság, mikor látjuk is milyen hatalmas univerzumban élünk! Van annak értelme, hogy én biológus vagyok? Van annak értelme, ha valaki megkapja a Nobel díjat, megment embereket, vagy forgat egy nagy hatású filmet? Egy ilyen jelentéktelennek tűnő bolygón van egyáltalán értelme bárminek amit teszünk az életben?
Egyetlen szó, annak van értelme hogy élünk! Nem értelmet kell keresni az életünknek, mert oly sok minden csak viszonylagos. Hanem azt kell látni, azt kell átérezni a csontunk legmélyén, hogy az élet értelme az, hogy megéljük. Ez talán könnyűnek hangzik, de nem az, hiszen manapság csak átrohanunk az életen, erről már írtunk a maradjunk a jelenben témakör kapcsán…
 
De vajon tényleg érezzük, mennyire fontos az, hogy élünk?
Igen, egy átlagos spirálgalaxisban, egy átlagos méretű csillaggal rendelkező bolygórendszerben, de nem egy átlagos bolygón. Mert itt élet van! Itt olyan különleges lények vannak, akik otthonnak nevezhetik ezt a bolygót. Lehet, hogy majd valamikor kiderül, hogy más bolygón is van élet, de még nem azt látjuk, hogy nyüzsögne körülöttünk a sok „földön kívüli” élőlény, legalábbis ebben a naprendszerben biztosan nem. 
Még mindig jelentéktelennek érezzük magunkat? Pedig közel s távol nincs még egy olyan hely mint ez, nincs még egy olyan élőlény, mint mi, mint te vagy én. Néha amikor ez szíven üt, nevetnem kell azon, Isten vajon milyen titkos különlegeset tervezett itt! :) Nem is tudjuk felfogni! Ez a mi bajunk, hogy nem is tudjuk felfogni. És bizonyítékot akarunk és mindennek az okát, célját, értelmét. Pedig nem ismerhetünk meg mindent.
 
De amit tudunk, hogy élünk.
 
Mi is mind csillagporból vagyunk, de többek vagyunk annál.
 
Tedd a kezed a pulzusodra, és csak figyeld! Gyerünk! Ezt most együtt gondoljuk át!
 
Amit érzel az ujjad alatt, az valami más, mint a Mars legmagasabb hegye, más, mint a Vénusz kénsavas esője, más, mint az első galaxisok végtelenbe utazó fénye, több ezeknél.
 
Amikor tényleg megérted, mennyire sokat jelent a tény, hogy élsz, akkor megértesz mindent. Akkor Istennek automatikusan hálát adsz mindenért, mert meglátod, hogy amik vagyunk, ez mind Tőle van. Érezni fogod, hogy szabad vagy, Istennek különlegesen értékes, olyan teremtmény, akinek célja és értelme van.
 
Most menj, sétálj egyet, és nézz körül! Minden újra kezdődhet.
 
 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kerdesek-valaszok.blog.hu/api/trackback/id/tr652621822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PTL 2011.01.29. 16:35:10

Már vártam az újabb bejegyzést. Nagyon jó! Csak a videót nem tudtam lejátszani.

PTL 2011.01.29. 16:35:16

Végül sikerült lejátszani!!! :)))
süti beállítások módosítása