Melyik legyen egy keresztény? Muszáj választani? Egy keresztény nem lehet evolúcionista?

Mi biztosan megbontjuk a sormintát, ha ez így van, de egyben bizonyítjuk is, hogy nem így van, mert szerintünk egy hívő ember is állhat az evolúció oldalán. Bár az egész megosztottság a mi szemünkben eléggé értelmetlen. De az ebben a bejegyzésben leírt dolgok teljesen szubjektívak, nem mondhatjuk meg senkinek mit gondoljon a világ keletkezéséről, ezt a választ mindenkinek magában kell felfedeznie.

Mindensetre korunk evolúcionista és kreácionista szembenállása, és állandó vitája mellett nem mehetünk el szó nélkül. Az alábbi kis történettel szemléltetem a dolgot.

7000 évvel ezelőtt valahol a Föld nevű bolygón a Csendes-óceán mélyén két egysejtű  élőlény beszélget. Egyikük az aggodalmaskodó evolúcionista (Elemér), másik a magabiztos kreacionista (Karcsi).

Elemér éppen lassan és komótosan állábakat növesztve halad a tengerfenéken, mikor meghallja Karcsi kiáltozását.

-         Élljen ez a gyönyörű nap! Nem is tudom hogyan történt, de most vagyok, és itt vagyok mint élőlény ebben a vadi új tengerben! Csodálatos!

Elemér megdöbbenve néz rá:

-         Nem tudom melyik áramlattal jöttél ide, de nagyon a fejdbe szállhatott a pörgés, vagy csak nem bírod a nyomást?

-         Én csak a teremtés csodájának örülök, nem értem miért kérdezel ilyen furcsákat!

-         Itt élünk már vagy 3 milliárd éve, de még sosem láttunk olyan nagy újongást, mint amit most itt levágsz. De csak ne hangoskodj annyira, mert a feltünősködés gyorsan kiszelektálhat.

Karcsi szájtátva néz az aggodalmaskodó egysejtűre:

-         ÓÓ csak nem evolúcionoista vagy? Megmondták előre hogy lesznek akik majd meg akarnak téveszteni.. – mörmögte a nem létező bajusza alá Karcsi.

-         Hogy mi vagyok? Hát nevezz aminek akarsz. Te mi vagy?

-         Természetesen kreácionista, hiszen most pattantam bele az életbe a semmiből, akárcsak itt mindenki ezen a héten. De nyilván téged megtévesztettek.

Elemér nem érezte megtévesztettnek magát, de azért elgondolkodott:

-         Jó neked ha csak úgy hipp-hopp létrejöttél, az én őseim már évmilliók óta küzdenek ezen a Földön, és végül ez lett belőlem. Még mindig egysejtű vagyok. Pedig volt egy barátunk aki továbbfejlődött, igazi többsejtű lett belőle, de az már jó régen volt.

-         Szerintem egysejtűnek lenni nagyszerű dolog! Hiszen ennek teremtődtünk! Minden élőlény tökéletes a maga életében.

-         Igen, tudom, bár ha tökéletes lennék, akkor a szimbiontáim nemcsak fotoszintetizálnának, hanem még sokminden másra is tudnám őket használni, dehát amikor a földtörténet elején a családom beszerezte őket még csak ez volt a piacon… És ez a sejtváz is… hát mászhatnék kicsit gyorsabban is, ami azt illeti.. bármikor utolérhetnek, és akkor kampac, hiába éltem, ha nincsenek sikeres utódaim…

Karcsi közbevág, mert nem bírja hallgatni ezt a panaszkodás:

-         Te komolyan azt hiszed, hogy az őseid szedték össze ezt a szuper, rendezett, nyilvánvalóan megtervezett felépítést? Vagy hogy már évmilliók óta itt lubickolsz?

-         Hát ha nem így van, akkor hogy került a lábad elé az a 300 millió éves tengeri szivacs fosszília?

-         Ugyan már az csak megtévesztés, direkt szétszórták itt, hogy mgtévesszenek.

-         Öregem, neked a megtévesztés a mániád? Tényleg azt gondolod, hogy valaki ezzel szórakozna?

-         Nézd, én nem tudom, de nekem azt mondták…

Most Elemér vág közbe:

-         Azt mondták azt mondták, inkább nyisd ki a szemed és nézz körül, meglátod hogyan fejlődik az élet!

-         Inkább te nyisd ki a szemed és lásd meg hogy mindez nem lehet véletlen!

És vitatkoznak amióta csak a vita elkezdődött, és közben sok tengeri nap eltelik, de ők nem is veszik észre, hogy körülöttük csodálatos ritmusban zajlik és nyüzsög az élet.

 

Az evolúcionisták a valóságot próbálják megismerni, a kreacionisták pedig az igazságot próbálják megvédeni, ja de mivel is szemben, igen éppen a valósággal szemben.
Mert mi az igazság? Az, hogy mindent Isten termtett. És mi a valóság? Az, hogy a Föld 4.6 milliárd éves. És akkor most miért is zárja ki e két tény egymást? Hát csak hogy legyen valamin vitatkozni :)
 
Az evolúció elmélete nem az ateisták Isten tagadó fegyvere, esetleg csak Richard Dawkins számára, azokon a napokon amikor megüti a guta a saját nagyszerűségétől.
A világ tudományos megközelítése nem tudja bebizonyítani, sem megcáfolni Isten létezését, és munkáját. Csak megismerni szeretné a világ működését. Sosem fogjuk megtudni hogyan keletkezett a Föld, lehet hogy csak valóban 7 nap alatt, de vajon Isten meddig tervezgette a teremtés előtt? Vagy miért baj, ha a teremtés még ma is tart, és Isten kb 4.5 milliárt éve alakítja a világot? Ha sokáig dolgozott rajta az sem von le semmit az Ő dicsőségéből, mert az tagadhatatlan hogy csodálatos világot alkotott.
 
Ennek a bolygónak a megismerése sem egyszerű mert mi emberek is csak emberek vagyunk, törékeny élőlények egy törékeny bolygón, hát még mit is kezdjünk a körülöttünk lévő világokkal! A kozmológia például talán még nagyobb feladatba ütközik, mikor távoli égiteseteket próbál megfigyelni. És akár merre nézünk is a legszuperebb távcsövekkel, nem látjuk a tudományos bizonyítékokat Isten létezésére. De ne is várjuk!
“A kozmológia, mint természetudomány mit mondhat számunkra Istenről? Szomorú, de a legnagyobb körültekintéssel azt kell mondanunk, hogy semmit. A kozmológia nem mutata meg nekünk sem Isten arcát, sem Isten kézírását, sem pedig az olyan gondolatokat, amelyek Isten elméjét foglalkoztatják. Ez nem jelenti azt, hogy Isten nem létezik, vagy hogy nem teremthette a világegyetemet, vagy a világegyetemeket. Csak azt jelenti, hogy a kozmológia nem ad megoldást ezekre a kérdésekre.
….
Isten keze lehet egy emberi kéz, lehet a tiéd, ha szerető kedvességgel nyújtod ki, és Isten hangja lehet a te hangod, ha az igazságot mondod.”
(Timothy Ferris: A világmindenség -  Mai kozmológiai elméletek)
 
 
 

A bejegyzés trackback címe:

https://kerdesek-valaszok.blog.hu/api/trackback/id/tr982414830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása