Ha ráguglizunk arra a szóra, hogy Szentlélek, természetesen elsőnek egy wikipedia oldal jön be, ahol ez áll:

„A Szentlélek avagy Szent Szellem (héberül רוּחַ הַקֹּדֶ‏‏שׁ rúach ha-qódes, görögül: pneuma hagion [πνεμα γιον], latinul: Spiritus Sanctus) a kereszténység tanítása szerint az Isten lelke, a Szentháromság harmadik személye.

A Szentháromságban hívő keresztények szerint a Szentlélek „valóságos személy”, a nyugati keresztények szerint az Atyától és a Fiútól (Jézus Krisztus), a keleti keresztények szerint pedig az Atyától származik („az Atyától, a Fiú által”).

 

Valahogy az az érzésem, hogy az ilyen definícióktól csak még homályosabb az egész. Talán a legtöbb ember számára a Szentháromság után a második legnehezebben felfogható fogalom a Szentlélek, aki nem csak szellem, de aki ráadásul személy is? Elég fura, és számunkra lehetetlen elképzelni. Talán csak akkor értjük meg igazán ki is Ő, amikor majd Jézus előtt állunk, és minden mást is megértünk.

Addig is érdemes azt megnézni mit is mondott Jézus róla, mert nem akármit az biztos!

János evangéliumából szemezgetve:

„Ha szerettek engem, megtartjátok az én parancsolataimat,

én pedig kérni fogom az Atyát, és másik Pártfogót ad nektek, hogy veletek legyen mindörökké: az igazság Lelkét, akit a világ nem kaphat meg, mert nem látja őt, nem is ismeri; ti azonban ismeritek őt, mert nálatok lakik, sőt bennetek lesz.

A Pártfogó pedig, a Szentlélek, akit az én nevemben küld az Atya, ő tanít majd meg titeket mindenre, és eszetekbe juttat mindent, amit én mondtam nektek.

Amikor eljön a Pártfogó, akit én küldök nektek az Atyától, az igazság Lelke, aki az Atyától származik, az tesz majd bizonyságot énrólam; de ti is bizonyságot tesztek, mert kezdettől fogva velem vagytok.

Én azonban az igazságot mondom nektek: jobb nektek, ha én elmegyek; mert ha nem megyek el, a Pártfogó nem jön el hozzátok, ha pedig elmegyek, elküldöm őt hozzátok.

És amikor eljön, leleplezi a világ előtt, hogy mi a bűn, mi az igazság és mi az ítélet.

..amikor azonban eljön õ, az igazság Lelke, elvezet titeket a teljes igazságra; mert nem  önmagától szól, hanem azokat mondja, amiket hall, és az eljövendő dolgokat is kijelenti nektek.

 Ő engem fog dicsőíteni, mert az enyémből merít, és azt jelenti ki nektek. "


Miután Jézus feltámadt, még egyszer megemlítette, hogy jön majd a Szentlélek, nem lesz semmi baj, mert Ő jön, és nem maradnak magukra a tanítványok, sőt lesz majd erejük betölteni mindazt, amire el lettek hívva.

„Ellenben erõt kaptok, amikor eljön hozzátok a Szentlélek, és tanúim lesztek Jeruzsálemben, egész Júdeában és Samáriában, sõt egészen a föld végsõ határáig." (Apcsel 1,8)

Nem akármit ígért nekik/nekünk! Jézus visszament az Atyához, de elküldött Valakit, aki leleplezi az igazságot, aki eszünkbe juttat mindent, aki erőt ad, aki munkálkodik bennünk, és megváltoztat, aki örökre velünk marad, aki bennünk fog élni.

Jól hangzik nem? :)

És a Szentlélek nem sokkal később, - mikor a tanítványok együtt voltak Pünkösdkor - valóban eljött (Apcsel 2,1-12), és azóta sok minden megváltozhat általa.


folytatás következik..

A bejegyzés trackback címe:

https://kerdesek-valaszok.blog.hu/api/trackback/id/tr812011303

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása